Müslin Örtü Nedir,Kullanım Alanları

Müslin Örtü Nedir,Kullanım Alanları

Son dönemde  hamile ve yeni annelerin diline yerleşmiş, adından çok bahsedilen, kimine göre "moda" kimine göre "süper gerekli" müslin nedir, gerçekten moda mıdır yoksa bir gereklilik midir, merak edenler için detaylı bir bloğumuzda bahseden bir yazı hazırladık

 

Müslin çeşitlerimize gözatmak için tıklayın.

 

Öncelikle, müslin son birkaç yılda ismen bilinmeye başlamış olsa da, kökü çok eskilere, tam belirtmek gerekirse yüzlerce yıl önceye dayanıyor. Hatta ilk Irak'taki Musul topraklarında dokunduğu ve ismini de buradan aldığı söylentileri bile var. Bir başka kaynak ilk Mısır'da dokunduğunu, buradan dünyaya yayıldığını söylüyor. Aslında müslin kumaşının ilk nerede dokunduğunun pek de önemi yok. Önemli olan, bu yumuşacık, havayı geçiren ama bir o kadar da sağlam kumaşın, bebek bakımında dünyanın her yerindeki annelerin en büyük yardımcılarından biri olmuş olması. "Peki neden?" diye sorduğunuzu duyar gibiyiz. Cevaplar aşağıda.

 

Nefes alan yapı

 

Müslin seyrek dokunan, bu sayede de havayı geçiren bir yapıya sahip. Nefes aldığı için bebekleri terletmiyor. Bu da müslin örtüleri bebeklerin kundaklanması için ideal hale getiriyor. Kundağın, bebeklerin uyumasını kolaylaştırdığı evrensel bir gerçek. Müslin örtüler, tüm dünyada bebeklerin dört mevsim kundaklanması için sayısız aile tarafından kullanılıyor.

 

Çok saf ve çok doğal

 

Müslin, pamuk veya bambu gibi doğal elyaflardan üretilen, doğal bir kumaş cinsidir. bu yüzden hem yumuşacık hem de çok emici. Üstelik siz onun öyle narin göründüğüne bakmayın, müslin çok da sağlam bir kumaş cinsi. Hatta kullanılıp yıkandıkça daha da yumuşama gibi harika bir özelliği var.

 

Hem rahat, hem fonksiyonel

 

Müslin yapısı gereği hafif ve ince olduğu için, hem taşıması, hem farklı farklı ihtiyaçlara yönelik kullanımı çok kolay. Öğle uykusuna mı yatılacak? Müslin örtüler incecik bir battaniye olabilir. Güneş rahatsız mı etti? Müslin örtünüz pusetin üzerine örteceğiniz, havayı geçiren pratik bir güneşlik olur. Oyun mu oynanacak? Sevimli desenleri ve canlı renkleriyle bebeğiniz için harika bir oyun halısına dönüşür. Banyo veya deniz sonrası kurulanma bezi? O da olur! Bebeğinizin karnı mı acıktı? Müslin örtünüzü boynunuzdan bağlayın, işte müslin emzirme önlüğünüz hazır. Emzirme seansları daha da rahat ve pratik olsun derseniz, müslin emzirme önlüğü de edinebilirsiniz.  Farklı farklı ihtiyaç anlarında, hayal gücünüzü konuşturmanız yeterli.

 

Kullanım  alanları

 

Nefes alabilme ve yüksek emicilik özelliğine sahip olan bu kumaşlar; ağız bezi, el bezi, ter bezi, banyo ve deniz sonrası bezi, alt değiştirme örtüsü, emzirme örtüsü, diş çıkarırken salya bezi, kışın soğuktan koruma örtüsü, yazın güneşten koruma örtüsü, kundak ve daha birçok alanda kullanılabilmektedir.

 

● Yapısı gereği hafif ve ince olduğu için müslin kumaşları taşımak oldukça kolaydır. Yanınızda bulunan bir parça müslin kumaş ihtiyaç duyulan anlarda oyun örtüsü, kundak, masa örtüsü, güneş koruması ve daha pek çok şeye dönüşebilir.

● Yüzde 100 pamuktan üretilen müslinler, bebeğinizin teniyle mükemmel uyum sağlamasının yanı sıra dayanıklıdır. İlk kullanımından önce yıkanması gereken müslin, yıkama sonrası daha yumuşak bir yapıya kavuşur. Makinada yıkanabilen bu kumaş  yıkandıkça daha da yumuşama gibi bir özelliğe sahiptirler.

● Nefes alan yapısı sayesinde havayı rahatlıkla geçirir. Bu özelliği ile özellikle kundak olarak kullanılması için idealdir. Havayı geçirmesi özelliği ile bebeğiniz terlemez ve sizler de müslin ürünleri yaz kış demeden 4 mevsim rahatlıkla kullanabilirsiniz.

● Anneler için en büyük sorun sürekli kirlenen ve değiştirilen kıyafetler oluyor. Çabuk kuruma özelliğine de sahip olan müslin kumaş kullanılarak üretilen ürünler evde ve seyahatlerde hemen yıkanıp kullanılabilme açısından oldukça pratiktir.

 

Araba koltuğu, bebek arabası ve yatakta bebeğin baş altı örtüsü, dışarıda emzirme örtüsü, güneşten ya da soğuktan koruma için ince battaniye, oturturken temiz örtü, banyodan sonra havlunun içine koyarak nem bezi, el bezi, ağız bezi ya da ter bezi, denizden sonra havlu, kusma durumunda kıyafetleri için koruma bezi,oyun oynarken yere sermek için örtü, alt değiştirme örtüsü, kundak, gaz çıkarırken omuz örtüsü, emzirirken veya biberona beslerken kıyafetler için koruma örtüsü, puset örtüsü, yabancı bir ortamda bebeğinizi yatırırken,  diş çıkarırken salya bezi, yemek yerken önlük ve yıkanırken banyo bezi olarak kullanabilirsiniz.

 

Bambu nedir?

 

Kimyasal tarım ilacı ya da gübreye gerek olmadan yetişen bambu yüzde 100 doğaldır. Doğada çok hızlı yetişen ve yenilenen bir bitki olduğundan ve üretiminde çevreyi kirleten bir atık bırakmadığından çevreye saygılıdır. Bambu ipliği, doğal yapısı sayesinde beyaz ve ince bir ipliktir. Çok ince olmasına karşın yıpranmaya dayanıklıdır ve sağlamdır. Pamuktan on kat daha yumuşak yapısıyla bambu içeriğindeki kun maddesi sayesinde deride tahriş ve alerji yapmaz!

 

Hafif bir dokuya sahip olduğu için serinlik vermesi bambunun kendine has bir özelliğidir. Çok iyi nem çekmesi ve hava geçirgenliği sağlayarak bedenin nefes almasına yardımcı olur. Vücut terini pamuktan daha hızlı emer. Bambu ipliğinden yapılan ürünler ultraviyole ışınlarını kırar ve anti bakteriyel özellik taşır. Yetişirken hiçbir zararlı kimyasal madde kullanılmadığı için cildinize zarar vermediği gibi üzerinde alerjiye neden olan ev tozu akarları gibi alerjenlerin ve bakteri üremesini engeller. Bambu kumaşın anti bakteriyel olduğu yapılan bilimsel testlerle kanıtlanmıştır.

 

Kullanım şekilleri:

 

Emzirme ve gaz çıkarma önlüğü,Havlu,Anneler için şal,Araba örtüsü,Battaniye,Kundak,Deniz havlusu

Çarşaf

 

KUNDAK NEDİR? BEBEKLER MÜSLİN İLE NASIL KUNDAK YAPILIR?

 

Eski bir gelenek olan bebeklerde kundak yapımı, son dönemlerde konuşulan konular arasında yer alıyor. Kundak kelime anlamıyla, bebeğin doğumundan sonraki ilk aylarında üşümemesi, gövdesinin ve kemiklerinin düz olarak gelişmesini, sürekli olarak debelenmemesini sağlamak amacıyla, sarıp sarmalamaya yarayan geniş bez olarak tanımlanır. Bir dönem tüm bebekler, yenidoğan kundağı altında kundaklanırken, bebekleri kundaklamanın sakıncaları arasında gösterilen kalça çıkığı eğilimi nedeniyle uzmanlar tarafından yasaklanmıştı. Günümüzde uzmanlar, özellikle batı ülkelerinde uygun bir şekilde yapılan kundağın bebeğin uyku alışkanlığı kazanmasında faydalı olduğunu dile getiriyor.Kundakla ilgili farklı görüşler, annelerin aklını karıştırıyor. Peki, yeni doğan bebekler kundaklanmalı mı? Kundak nasıl yapılmalı mı? Bebeği kundaklamanın faydaları ve zararları nelerdir?

 

Doğumdan Sonra Kundak Yapılabilir

 

Geleneksel kullanımı olan kundak, bilinenin aksine bebeğe fayda sağlıyor. Uzmanlar, bebeği sımsıkı sarmadan yapılan kundağın, bebeğin ilk dönemlerde yaşadığı boşluk hissini azaltacağı ve uyku düzeni sağlayacağını belirtiyorlar. Doğumdan sonra kullanılması tavsiye edilen kundağın, doğru bir şekilde sarılması bebeğin sağlığı açısından oldukça önem taşıyor.

 

SIKI KUNDAK YAPMAYIN

 

Sıkı yapılan kundak, bebekte kalça çıkığı görülme riskini arttırıyor. Ayrıca, yapılan çalışmalarda, sıkı kundaklama yapıldığında bebeğin vücut ısının artabileceği, sımsıkı yapılan kundağın bebeğin solunumunu kısıtlayarak, alt ve üst solunum yolu enfeksiyonuna neden olabileceği kanıtlanmıştır. Kundağın gevşekliğini ayarlayarak ve bebeğinizin vücudunun ısısını kontrol ederek, tüm olumsuz olasılıkların geçebilirsiniz. Kundak yapacağınız müslin örtülerin ya da bebek battaniyesinin, mümkün olduğunca bebeği terletmeyen, doğal malzemelerden yapılmış organik ürünler olmasına dikkat etmelisiniz.

 

KUNDAKLADIĞINIZ BEBEĞİNİZİ MUTLAKA SIRT ÜSTÜ UYUTUN

 

Bebeğinize sardığınız kundak bezinin veya müslin örtünün, bebeğin kollarını saran bölümünü gevşek bırakmamalısınız. Çünkü, bu şekilde yapılan kundaklama, hem amacına uygun olmaz hem de gevşeyen kundak bezi bebeğinizin yüzünü kapatabilir ve bu durum bebeğin rahat nefes almasını engelleyerek ani bebek ölümü riskini artırır. Kundak yaptığınız bebeğinizi, mutlaka sırt üstü uyutmalısınız. Asla kundaklanan bebeği, yüz üstü yatırmamalısınız.

 

KUNDAK NE ZAMAN BIRAKILMALI?

 

Bebeklerde kundağı bırakmanın en uygun zamanı, bebeğiniz dönmeye başlamadan, yani bebek 3-4 aylık olduğu zamandır. Bebeğinizin buna hazır olup olmadığını anlayabilmeniz için, önce bir kolunu açıkta bırakmalı, bebeğiniz bu şekilde sık uyanmıyor ve rahat bir şekilde uyumaya devam ediyorsa, kundağı tümden kaldırmanız, kundaksız yaşama sıkıntısız bir geçişi sağlayacaktır.

 

SADECE UYKU ZAMANLARINDA KUNDAK YAPIN

 

Bütün bebekler doğdukları andan itibaren; gerinme, beslenme, banyo ve masaj için bir zamana ihtiyaç duyarlar. Bu yüzden kundak bir nevi bebeğin hareketlerini engelleyeceğinden dolayı kundaklama işini sadece uyku zamanları ile kısıtlamak bebek için faydalı olacaktır.

 

Bebeğinizi kundak yapmak için hazır kundakları kullanabileceğiniz gibi, pamuklu bir müslin örtü kundaklama işi için uygundur.

 

-Bebeği kundaklamak için  önce battaniyenin ya da müslin bezinin üst ucunu üçgen şeklinde içe doğru katlayın.

 

-Bebeğinizin boynu, kundak bezinin ucuna gelecek ve baş açıkta kalacak şekilde bebeğinizi kundağın üzerine yerleştirin.

 

-Bir kolu gövdesine yapışık şekilde bezle sarılı tutarak kundak bezinin bir ucunu gövdesine sarıp sırt altına sıkıştırın.

 

-Kundak bezinin alttaki ucunu da bebeğinizin bacak arasından geçirip bu kıvrımın altına sıkıştırın.

 

-Son olarak bebeğin diğer kolunu açıkta kalan uç kısımla sarıp, gövdesine çaprazlayarak yine sırt altına sıkıştırın.


BEBEK KUNDAK ÇEŞİTLERİ

 

Günümüzde teknolojinin gelişmesi ve annelerin ihtiyaçlarında meydana gelen çeşitlenmeler sonrasında kundak formlarında da değişmeler meydana gelmiştir. Böylece bebek ürünlerine yönelik çalışan mağazalar Modern Bebek Kundakları adı altında bebeğin ve annenin hayatını kolaylaştıracak modeller üretmeye başladılar. Bu kundaklar geçmişte kullanılan bez ve örgü battaniyelerden biraz daha farklı biçimde tasarlanarak woombie olarak adlandırılan, bebeği tamamen saran, aynı zamanda da kolay hareket etmesini sağlayacak modern bir yapıda ortaya çıktı. 

Etiketler: müslin, müslin örtü, müslin bez, müslin ile kundak , müslin çok amaçlı örtü, müsline bebek battaniyesi
Mayıs 23, 2019
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR
Çerez Kullanımı

Size daha iyi hizmet verebilmek adına internet sitemizde çerezler kullanılmaktadır. İnternet sitesinde kalmayı sürdürerek çerezlere izin vermektesiniz. Çerezler hakkında detaylı bilgi edinmek için lütfen tıklayın.